Sos
barbecue jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypiekanych
przekąsek a także do mięs. W efekcie końcowym
uzyskujemy słodko-słono-ostry, niepowtarzalny i bardzo wyrazisty smak. Pierwszy raz zapiekałam go z mięsem, efekt końcowy rewelacyjny.
6 plastrów schabu
3 cebule
6 plastrów schabu
3 cebule
7 łyżek cukru
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
100ml sosu sojowego
odrobina pieprzu
2 łyżeczki ostrej musztardy
200ml łagodnego keczupu
1. Plastry schabu dość cienko rozbijamy. Każdy plaster przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w cienkie plastry.
2. Do garnka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Trzymamy na gazie przez kilka sekund. Po tym czasie wlewamy sos sojowy wymieszany z odrobiną wody. Po wlaniu chłodnych
płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach
gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą,
gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy
konsystencję gęstego syropu. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy. Studzimy.
3. W misce umieszczamy schab, cebulę i sos. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy tak by każdy kawałek schabu i cebuli pokryty był sosem.
4. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 h.
Do czego można podać taki schabik? Puree z ziemniaków, czy może pieczywo?
OdpowiedzUsuńBędzie pasował świetnie zarówno do ziemniaków jak i pieczywa:)
OdpowiedzUsuńPrzepis szalenie nieprecyzyjny. Ilość mięsa powinno podawać się wagowo a nie ilościowo.
OdpowiedzUsuńSchab są większe/mniejsze, plastry można ukroić grubsze bądź cieńsze. Zaryzykowałam i wyszło mi danie przesolone -prawdopodobnie właśnie z powodu nieprecyzyjnej ilości mięsa. Przepis ma coś w sobie radzę zatem doprecyzować.
6 plastrów schabu = 400-500g
Usuń