Łosoś jest bardzo zdrowy, ale jedzenie go bez dobrego przyrządzenia może stać się nudne. Jeśli dodać do niego ten sos całe danie przestaje być dietetyczne, ale nadal jest przepyszne. :-) Serowy smak bardzo dobrze komponuje się z delikatnym smakiem pieczonego, cytrynowego łososia.
2 filety łososia
sok z cytryny
sól
pieprz
3 łyżki masła
3/4 szklanki mleka
szklanka startego żółtego sera
duży pomidor
1. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej smarujemy połową ilością podanego masła. Rybę solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Pozostałe masło roztapiamy w rondlu, wsypujemy mąkę, mieszamy i powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając do momentu aż sos zgęstnieje.
3. Rybę posypujemy startym serem, następnie na ser układamy pokrojonego w plasterki pomidora.
4. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.