Przedstawiam kolejny przepis na kruche babeczki, tym razem z moją wersją popularnej sałatki Waldorf. :-) Sałatka gościła już na blogu: TUTAJ. A napełnienie nią kruchych babeczek dało naprawdę ciekawy słodko - słony efekt. Przy okazji wspomnę, że babeczki smakują świetnie napełnione jakąkolwiek sałatką. :-) To ciekawy i nietypowy sposób na jej podanie.
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
250g margaryny
3 żółtka
1 łyżeczka soli
Sałatka:
3 garście czerwonych winogron
1/2 szklanki płatków migdałów
1 filet z kurczaka
1/2 pęczka natki pietruszki
5 łyżek soku z cytryny
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz
3 żółtka
1 łyżeczka soli
Sałatka:
3 garście czerwonych winogron
1/2 szklanki płatków migdałów
1 filet z kurczaka
1/2 pęczka natki pietruszki
5 łyżek soku z cytryny
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz
1. Składniki na ciasto
przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy
w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i
szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki.
Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę
nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.
2. Filet gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przy pomocy widelca rwiemy na małe kawałki. Winogrona kroimy na pół, natkę siekamy.
3. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy razem w misce. Mieszamy do połączenia składników.
4. Gotową sałatką napełniamy babeczki. Posypujemy płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.