Uwierzcie mi, że nie ma niczego pyszniejszego niż burger zrobiony samodzielnie w domu. :-) Ale koniecznie zrobiony od A do Z, łącznie z samodzielnym upieczeniem bułek. Z podanego przepisu wyszły mi 4 ogromne burgery, takie jak te serwowane w burgerowaniach. Dodatek kajzerek do mięsa mielonego czyni burgery miękkimi.
Burgery:
700g mięsa mielonego
2 czerstwe bułki kajzerki
1 jajko
1 cebula
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
olej do smażenia, u mnie Polski Olej rzepakowy
Bułki:
680g mąki pszennej, u mnie Mąka Szymanowska tortowa, typ 450
200 ml wody
200 ml mleka
200 ml mleka
łyżeczka cukru
7g suchych drożdży
2 łyżki masła
szczypta soli
1 jajko
sezam
Dodatki:
sałata
pomidor
ogórki konserwowe
majonez
keczup
musztarda
ser żółty
i wszystko inne, co lubimy:)
1.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski.
Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h. Po wyrośnięciu Ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki, które lekko
rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a
następnie posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut.
2. Kajzerki zalewamy wodą, moczymy aż namiękną. Wyciskamy wodę. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania zwartej masy. Formujemy 4 duże kotlety o średnicy takiej jak średnica bułek. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez około 10-15 minut do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.