marca 06, 2016

Domowe burgery

Uwierzcie mi, że nie ma niczego pyszniejszego niż burger zrobiony samodzielnie w domu. :-) Ale koniecznie zrobiony od A do Z, łącznie z samodzielnym upieczeniem bułek. Z podanego przepisu wyszły mi 4 ogromne burgery, takie jak te serwowane w burgerowaniach. Dodatek kajzerek do mięsa mielonego czyni burgery miękkimi. 

Burgery:
700g mięsa mielonego
2 czerstwe bułki kajzerki
1 jajko
1 cebula
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 
olej do smażenia, u mnie Polski Olej rzepakowy

Bułki:
680g mąki pszennej, u mnie Mąka Szymanowska tortowa, typ 450 
200 ml wody  
200 ml mleka
łyżeczka cukru
7g suchych drożdży
2 łyżki masła
szczypta soli
1 jajko
sezam 
Dodatki: 
sałata
pomidor
ogórki konserwowe
majonez
keczup
musztarda
ser żółty
i wszystko inne, co lubimy:)

1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h. Po wyrośnięciu Ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut.
2. Kajzerki zalewamy wodą, moczymy aż namiękną. Wyciskamy wodę. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania zwartej masy. Formujemy 4 duże kotlety o średnicy takiej jak średnica bułek. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez około 10-15 minut do zarumienienia. 
3. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy majonezem, keczupem i musztardą. W dowolnej kolejności układamy dodatki. Podajemy ciepłe.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP