marca 07, 2016

Maślane pyzy / kluski na parze / parowańce z cynamonem

Przepis na klasyczne pyzy już przedstawiałam, tym razem inna odsłona. Pyzy w tej wersji pachną masłem i cynamonem. W smaku bardzo przypominają słodkie bułeczki a może nawet i pączki choć daleko im do smażenia w głębokim oleju. :-) Warstwa masła i cukru z cynamonem zastyga tworząc delikatną, chrupiącą skorupkę. Świetne nie tylko na świeżo, ale również na drugi dzień.




550g mąki
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
15g drożdży świeżych
350ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju

1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
50g masła

1. Mąkę mieszamy z solą. Wlewamy olej. Drożdże i cukier rozpuszczamy w 150ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Odstawiamy na chwilę a kiedy zaczną rosnąć, dodajemy do mąki. Dolewamy resztę mleka, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
2. Ciasto dzielimy na 12-15 części. Formujemy bułeczki. Ponownie pozostawiamy do napuszenia, tym razem na około 30 minut. 
3. Pampuchy układamy na wszystkich poziomach parowaru w sporych odstępach od siebie. Parujemy przez około 10 minut. 
4. Gotowe pyzy maczamy w roztopionym maśle i cukrze z cynamonem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP