lutego 29, 2016

Ptysie z pastą szynkową

Tegoroczny Sylwester obfitował w różnego rodzaju przekąski, wtedy też odkryłam ptysie na słono a moje zauroczenie nimi trwa do dziś. :-) Pasta szynkowa pojawia się tu również nie pierwszy raz (i zapewniam, że nie ostatni) a w połączeniu z ptysiowym ciastem wypadła doskonale! Tę smaczną i elegancką zarazem przekąskę pokocha każdy - gwarantuję. :-)


Ciasto ptysiowe:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
125 g margaryny
4 jajka L

Pasta:
250g wędzonej szynki
2 ogórki konserwowe 
1 łyżeczka ostrej musztardy
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz

1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy. 
2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. 
3. Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze do dokładnego połączenia składników. Chłodzimy.
4. Upieczone ptysie przekrawamy na pół. Do środka kładziemy po łyżce pasty. Dowolnie dekorujemy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP