lutego 19, 2016

Łosoś po grecku (w warzywach)

Na pewno zdecydowana większość kojarzy rybę po grecku, czyli rybę usmażoną w panierce i tłuszczu, przykrytą podsmażonymi warzywami. Ja przedstawiam dziś przepis na jej lżejszą wersję, bo ryba jest pieczona a jest nią mój ulubiony łosoś. Wyszło bardzo podobnie a z całą pewnością zdrowiej. :-)


2 duże filety z łososia
1 por
6 marchewek
3 pietruszki 
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cytryna
sól, pieprz
olej

1. Filety kroimy na preferowanej wielkości kawałki. Posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
2. Por kroimy w drobne plastry, marchewki i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy wodą, dusimy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.
3. W misce układamy warstwę warzyw, na to warstwę łososia, znowu warzywa i tak do wyczerpania składników. 





1 komentarz:

  1. Ten przepis na pewno dla mnie :) Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP