lutego 20, 2016

Domowe sushi

Nie mam pojęcia dlaczego zrobienie domowego sushi przeraża większość gotujących. ;-) To naprawdę łatwe, szybkie i przyjemne. Dodatkowo tanie w porównaniu do zjedzenia go na mieście. Moja wersja jest zdecydowanie spolszczona i brak w niej surowej ryby, ale taka odpowiada mi najbardziej. 


200g ryżu do sushi
4 arkusze nori
1/2 ogórka szklarniowego
4 plasterki sera
4 gałązki szczypiorku
150g łososia wędzonego 
3 łyżki octu ryżowego 
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

1. Ryż dokładnie myjemy i płuczemy pod zimną wodą pocierając ziarna w dłoniach. Przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy 1,5 szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, nie mieszając ryżu. Po tym czasie wyłączamy gaz, pozostawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę, studzimy.
2. Przygotowujemy zaprawę do ryżu mieszając ze sobą ocet ryżowy, sól i cukier. Pozostawiamy do momentu aż składniki się połączą. Wlewamy do ryżu, dokładnie mieszamy. 
3. Ryż dzielimy na 4 części, każdą część rozkładamy na jednym arkuszu nori. Układamy wydrążone z gniazd nasiennych kawałki ogórka, szczypiorek, pokrojony w paski żółty ser i wędzonego łososia. Zwijamy możliwie jak najciaśniej. Kroimy na kawałki i o szerokości około 1 centymetra.
4. Podajemy z sosem sojowym i wasabi.




3 komentarze:

  1. Kocham sushi, a Twoja wersja wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Sushi jadam od niedawna i od razu się w nim zakochałam. Twoje wersja jest bardzo ciekawa, jeszcze nigdy nie robiłam z serem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP