lutego 14, 2016

Mini bułeczki - koreczki

Przekąskę tę można zaserwować w formie hamburgerów, co prezentowałam już na blogu lub w formie mini kanapek, jak poniżej. :-) Te koreczki są bardzo efektowne i zawsze pierwsze znikają z talerza. Typowa przekąska na jeden kęs, poręczna, nie trzeba używać talerzyka - czyli to, co na imprezach cieszy się największą popularnością. ;-)


2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżka masła
sezam

100 g szynki Klasyka Gatunku od Hańderek (pokrojonej w plastry)
sałata
majonez
ketchup
świeży ogórek
rzodkiewki

1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy.
3. Bułeczki przekrawamy na pół. Sałatę i szynkę rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w półplastry, rzodkiewkę w plastry. Bułeczki smarujemy majonezem, po czym układamy kolejno: szynkę, ketchup, ogórka, rzodkiewkę, sałatę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy wykałaczką. 





http://handerek.com.pl/

5 komentarzy:

  1. Czy suche drożdze mogę zastąpić świeżymi? Jeśli tak to powinnam je rozrobićć w cieplym mleku. Pozdrawiam Początkująca

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam ale nie wyszły bułki zrobiły się twarde co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy te bułeczki mogę upiec dzien wcześniej? Chciałabym je podać w sobotę wieczorem a upiec w piątek wieczorem. Czy następnego dnia będą dobre Czy trzeba na swiezo przed podaniem piec?

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP