lutego 13, 2016

Brukselka jak gołąbki

Brukselka z pewnością jest moim najbardziej znienawidzonym warzywem z dzieciństwa. :-) Wraz z tym jak zaczęłam sama gotować, nauczyłam się przyrządzać ją tak by mi smakowała. Głównym błędem jest rozgotowywanie brukselki, moim zdaniem jest wtedy niesmaczna. Zapraszam po przepis na danie z brukselką, która może być czymś więcej niż tylko dodatkiem do obiadu.


100g ryżu
300g brukselek
250g mięsa mielonego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
cebula
1 łyżeczka ostrej papryki
olej
sól, pieprz

1. Ryż gotujemy zgodnie  przepisem na opakowaniu. Brukselki obieramy z wierzchnich listków, odkrawamy końcówki i nacinamy na krzyż. Gotujemy około 8 minut w osolonej wodzie.
2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy wraz z mięsem mielonym posypanym przyprawami na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
3. Do mięsa i cebuli dodajemy ryż, przekrojone na pół brukselki i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. 




2 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP