Przekąskę tę można zaserwować w formie hamburgerów, co prezentowałam już na blogu lub w formie mini kanapek, jak poniżej. :-) Te koreczki są bardzo efektowne i zawsze pierwsze znikają z talerza. Typowa przekąska na jeden kęs, poręczna, nie trzeba używać talerzyka - czyli to, co na imprezach cieszy się największą popularnością. ;-)
1 czubata łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżka masła
sezam
100 g szynki Klasyka Gatunku od Hańderek (pokrojonej w plastry)
sałata
majonez
ketchup
świeży ogórek
rzodkiewki
1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy.
Świetny pomysł na imprezę! :)
OdpowiedzUsuńCzy suche drożdze mogę zastąpić świeżymi? Jeśli tak to powinnam je rozrobićć w cieplym mleku. Pozdrawiam Początkująca
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Koniecznie rozpuścić:)
Usuńrobiłam ale nie wyszły bułki zrobiły się twarde co zrobiłam nie tak?
OdpowiedzUsuńCzy te bułeczki mogę upiec dzien wcześniej? Chciałabym je podać w sobotę wieczorem a upiec w piątek wieczorem. Czy następnego dnia będą dobre Czy trzeba na swiezo przed podaniem piec?
OdpowiedzUsuń