lutego 16, 2016

Kruche ciasteczka z pastą groszkową

Na imprezach najlepiej sprawdzają się przekąski na jeden kęs, które można podnieść z talerza i od razu zjeść. :-) Moja dzisiejsza intensywnie zielona propozycja to ciastka z kruchego ciasta z pastą groszkową. 


Ciasteczka:
1 szklanka  mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
125 g margaryny
1 żółtko z jajka L
1 łyżeczka soli


Pasta:
2 jajka
1 puszka zielonego groszku
1 łyżka majonezu 
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego szczypiorku

1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i małym kieliszkiem wykrawamy koła. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każde ciasteczko nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.
2. Jajka gotujemy na twardo.
3. Groszek odsączamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, pozostałe miksujemy wraz z jajkami, majonezem, solą i pieprzem. 
4. Tak przygotowaną pastę wykładamy na ciasteczka. Posypujemy czerwoną papryką, dekorujemy groszkiem.





1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP