Muffinki zna każdy i myślę, że większość z nas ma w domu ma formę do muffinek. :-) Ja piekę je w awaryjnych sytuacjach, kiedy dostaję telefon, że za chwilę ktoś mnie odwiedzi. Dlaczego? Bo są proste, niewymagające i zawsze się udają. ;-) Zazwyczaj możemy zrobić je ze składników dostępnych w domu. Dziś zapraszam na wersję czekoladową. Smaczne, delikatne i banalne w przygotowaniu!
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju, u mnie Polski Olej rzepakowy
1 jajko
1 tabliczka mlecznej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1. W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier. W drugiej dokładnie mieszamy składniki mokre: mleko, olej i jajko. Składniki mokre wlewamy do składników suchych i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.
2. Czekoladę siekamy. 3/4 czekolady dodajemy do masy, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na 3/4 wysokości. Posypujemy pozostałą czekoladą.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.