Ziemniaki nie muszą być nudne. :-) Zrobienie ich wymaga nieco więcej zachodu niż w przypadku zwykłych ziemniaków z wody, ale naprawdę warto. W tej formie można podać je do mięsnego obiadu, ale równie dobrze mogą stanowić samodzielne danie. Kubek maślanki będzie dla nich świetnym uzupełnieniem.
12 średniej wielkości ziemniaków
1/2 kostki sera feta
1 pęczek koperku
3 gałązki szczypiorku
50g żółtego sera
pieprz
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy.
2. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki ziemniaków. Wydrążone kawałki przekładamy do miski, do której dodajemy pokruszony drobno ser feta, starty na tarce żółty ser, posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy pieprzem, mieszamy.
3. Tak przygotowanym farszem napełniamy ziemniaki. Zapiekamy je w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Pyszne ziemniaczki :-)
OdpowiedzUsuń