stycznia 24, 2016

Cytrynowy pstrąg smażony na maśle

Bardzo smaczna, cytrynowa ryba o maślanym smaku. Siła tkwi w prostocie, pieczony pstrąg nie smakuje mi tak bardzo jak smażony. A jeśli usmażyć go na maśle to już w ogóle niebo w gębie. :-) Nie przeszkadza mi już wtedy nawet mozolne wybieranie ości (zazwyczaj wybieramy filety). ;-) Pstrąg to ryba niedroga a naprawdę smaczna i godna polecenia.



1 pstrąg 
1 cytryna
50g masła 
4 łyżki mąki
sól, pieprz

1. Pstrąga oczyszczamy, kroimy w dzwonki. 
2. Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Dokładnie nacieramy nią rybę (również wewnątrz), sok wyciskamy i polewamy nim pstrąga. Zostawiamy na około 30 minut w chłodnym miejscu.
3. Na patelni rozgrzewamy masło. Kawałki pstrąga dokładnie obtaczamy w mące, smażymy do zarumienienia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP