Bardzo smaczna, cytrynowa ryba o maślanym smaku. Siła tkwi w prostocie, pieczony pstrąg nie smakuje mi tak bardzo jak smażony. A jeśli usmażyć go na maśle to już w ogóle niebo w gębie. :-) Nie przeszkadza mi już wtedy nawet mozolne wybieranie ości (zazwyczaj wybieramy filety). ;-) Pstrąg to ryba niedroga a naprawdę smaczna i godna polecenia.
1 pstrąg
1 cytryna
50g masła
4 łyżki mąki
sól, pieprz
1. Pstrąga oczyszczamy, kroimy w dzwonki.
2. Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Dokładnie nacieramy nią rybę (również wewnątrz), sok wyciskamy i polewamy nim pstrąga. Zostawiamy na około 30 minut w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.