Smak jest tu idealny. :-) Lekki, wiosenny, rześki, aż chce się jeść te nietypowe eklery. Mam nadzieję, że największe łasuchy nie rozczarują się wytrawnym farszem a wręcz przeciwnie - mile się zaskoczą. Eklery w wersji wytrawnej nie są typową propozycją, zapewniam, że przyciągną wzrok gości, zaciekawią i znikną z talerzy jako pierwsze z przekąsek, zostawiając po sobie miłe, smakowe wspomnienie. ;-) Jak dla mnie prawdziwa pychotka, zamierzam powtarzać w przyszłości.
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
125 g margaryny
4 jajka L
Farsz:
100g szynki konserwowej w plastrach
100g żółtego sera w plastrach
1/3 pęczka szczypiorku
1/2 ogórka szklarniowego
1 łyżka majonezu
garść kiełków
pieprz, sól
4. Eklerki przekrawamy na pół, nakładamy po łyżce farszu, kiełki, przykrywamy drugą częścią ciasta. Dowolnie dekorujemy.
Farsz:
100g szynki konserwowej w plastrach
100g żółtego sera w plastrach
1/3 pęczka szczypiorku
1/2 ogórka szklarniowego
1 łyżka majonezu
garść kiełków
pieprz, sól
1.
W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną.
Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by
ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie
odchodzić od ścianek. Studzimy.
2.
Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy.
Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto
zwykłą łyżką, zachowując wąski, podłużny kształt (uwaga - ciasto bardzo rośnie podczas pieczenia). Pieczemy w temperaturze 200
stopni przez około 25 minut. Studzimy. 3. Przygotowujemy farsz: szynkę konserwową i żółty ser drobno kroimy. Ogórka kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Eklerki przekrawamy na pół, nakładamy po łyżce farszu, kiełki, przykrywamy drugą częścią ciasta. Dowolnie dekorujemy.
Ale apetyczne! Sama bym się chętnie na takiego skusiła :D
OdpowiedzUsuń