stycznia 30, 2016

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem

Wszelkiego rodzaju przekąski z wędzonym łososiem cieszą się zawsze dużym powodzeniem wśród gości, dlatego często je przygotowuję. :-) Standardem jest ciasto francuskie, roladki z tortilli, ale z ptysiami w wytrawnej formie mało kto się spotkał - goście będą zaskoczeni i na pewno zadowoleni z ich smaku.



Ciasto ptysiowe:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
125 g margaryny
4 jajka L

Nadzienie: 
300g kremowego serka
3 łyżki chrzanu
200g wędzonego łososia w plastrach
kiełki
koperek


1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy. 
2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. 
3. Serek mieszamy z chrzanem. Ptysie przekrawamy na pół, napełniamy je chrzanowym serkiem, kładziemy plaster łososia i kiełki. Przykrywamy drugą częścią ciasta, dekorujemy serkiem, łososiem i koperkiem. 



3 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie :-) nie robiłam jeszcze wersji wytrawnej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sama nazwa uruchomiła moje kubki smakowe, a zdjęcia przyprawiły o zawrót głowy! Oj, bywałabym u Ciebie częstym gościem, jak takie pyszności podajesz :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP