Wszelkiego rodzaju przekąski z wędzonym łososiem cieszą się zawsze dużym powodzeniem wśród gości, dlatego często je przygotowuję. :-) Standardem jest ciasto francuskie, roladki z tortilli, ale z ptysiami w wytrawnej formie mało kto się spotkał - goście będą zaskoczeni i na pewno zadowoleni z ich smaku.
Ciasto ptysiowe:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
125 g margaryny
4 jajka L
Nadzienie:
300g kremowego serka
3 łyżki chrzanu
200g wędzonego łososia w plastrach
kiełki
koperek
Nadzienie:
300g kremowego serka
3 łyżki chrzanu
200g wędzonego łososia w plastrach
kiełki
koperek
1.
W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną.
Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by
ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie
odchodzić od ścianek. Studzimy.
2.
Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy.
Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto
zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200
stopni przez około 25 minut.
3. Serek mieszamy z chrzanem. Ptysie przekrawamy na pół, napełniamy je chrzanowym serkiem, kładziemy plaster łososia i kiełki. Przykrywamy drugą częścią ciasta, dekorujemy serkiem, łososiem i koperkiem.
Wyglądają pysznie :-) nie robiłam jeszcze wersji wytrawnej :-)
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa uruchomiła moje kubki smakowe, a zdjęcia przyprawiły o zawrót głowy! Oj, bywałabym u Ciebie częstym gościem, jak takie pyszności podajesz :)
OdpowiedzUsuńPiękne i bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuń