Nie planowałam wrzucać tego tortu i dlatego mam tylko to jedno zdjęcie. Był jednak tak smaczny, że nie chciałabym o nim zapomnieć. :-) Tort zimowy, bo z owocami dostępnymi zimą. Smaczny, lekki, z bitą śmietaną i mascarpone - nie jest przekombinowany i z tego względu powinien smakować większości degustujących. :-) Niezbyt słodki, bo takie właśnie lubimy.
Biszkopt:
5 jajek L
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
Masa śmietanowa:
700ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone
1/4 szklanki cukru pudru
2 śmietan fixy
1 tabliczka mlecznej czekolady
Owocowy wierzch:
2 kiwi
100g czerwonych winogron
3 mandarynki
1 nieduży granat
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, następnie żółtka. Do tak przygotowanej masy wsypujemy wymieszane ze sobą mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.
2. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika, w blaszce zrzucamy z wysokości około 1 m (ja rzucam go na ręcznik ułożony na kafelkach). Studzimy. Wystudzony wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 części.
3. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z cukrem pudrem i śmietan fixami. Kiedy śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone, posiekaną drobno czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników.
4. Tak przygotowaną masą przekładamy placki. Zostawiamy trochę masy by wyłożyć na wierzch i boki. Na wierzch układamy pokrojone w dowolny sposób owoce.
Te owoce, mega :D
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda ^^, każdy by się z takiego na urodziny ucieszył :)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje! Na pewno był pyszny :)
OdpowiedzUsuńŚwietny tort, prosty don zrobienia i wyszedł pyszny :-)
OdpowiedzUsuń