Polędwiczki wieprzowe w boczku są szybkie i niewymagające. :-) Kruche mięso, wędzony boczek, ser i miodowo-musztardowa marynata tworzą spójną, wzajemnie uzupełniającą się całość. Można przygotować je dzień wcześniej, przetrzymać w lodówce a przed obiadem tylko wrzucić do rozgrzanego piekarnika.
2 polędwiczki wieprzowe
200g boczku wędzonego w plastrach
150g żółtego sera
3 łyżki ostrej musztardy
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
1. Polędwiczki oczyszczamy, kroimy na plastry o szerokości około 1 cm.
2. Miód, musztardę i przyprawy mieszamy ze sobą, w marynacie umieszczamy polędwiczki, odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
3. Każdy kawałek polędwiczki owijamy kawałkiem plasterka żółtego sera i wędzonym boczkiem.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.