Skoro mięso mielone może być dodatkiem do pizzy dlaczego nie można by nadać kotletom mielonym smaku pizzy? ;-) Mój pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, bo te kotlety smakowały każdemu z domowników i na pewno wkrótce je powtórzymy.
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cebula
200g żółtego sera
sól, pieprz
1. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, ser ścieramy na tarce.
2. W misce mieszamy mięso mielone, bułkę tartą, jajko, koncentrat, zioła prowansalskie, oregano, czosnek, cebulę, 1/2 przygotowanego sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Z przygotowanej mięsnej masy formujemy kulki, które spłaszczamy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy pozostałym żółtym serem.
4. Kotlety pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Też staram się zawsze nadać kotletom mielonym innej oprawy i smaku :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tym smakiem. Sama nie przepadam za mięsem i zastanawiam się w jaki sposób przemycić go więcej do swojego menu. Na pewno wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńDobre kotlety mielone to ja zawsze chętnie :)
OdpowiedzUsuńJutro próbuje, dziękuję zawsze jakaś odmiana
OdpowiedzUsuń:-)
Kotleciki super a nawet dopasowane smakiem dla dzieci, zrobiłam dzieciom ZJEDLI ZE SMAKIEM A NAWET DOKŁADKĘ WOŁALI POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuń