stycznia 18, 2016

Mini hamburgery - koreczki

Przedstawiam przekąskę, która najszybciej znika z imprezowego stołu. :-) Efektowne mini hamburgery przyciągają wzrok, uwagę gości i co ważne - smakują jak prawdziwe, duże hamburgery, z tą różnicą, że są na jeden kęs! Są dość pracochłonne, jednak z pewnością warto, bo efekt końcowy zachwyca.




2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżka masła
sezam

500 g mięsa mielonego
1 małe jajko
5 łyżek bułki tartej
5 ogórków kiszonych
sałata
musztarda
ketchup
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka 
olej

1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy.
3. Mięso mielone łączymy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Formujemy malutkie kotleciki o średnicy podobnej do upieczonych bułek. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
4. Sałatę i rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w plastry. Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą, po czym układamy kolejno: kotlecik, ketchup, ogórka, sałatę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy wykałaczką.







30 komentarzy:

  1. Ale świetne! ;) Na pewno spodobają się wszystkim gościom :) Zawsze tak jest, że małe to urocze i przyciąga najwięcej uwagi na stole.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, koreczki wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne! Muszę koniecznie wypróbować przy najbliższej okazji albo i bez okazji :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Czadowe! Robię na następną imprezę! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Patrząc na nie mam ochotę zorganizować jakąś imprezkę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że z takimi koreczkami jeszcze się nie spotkałem ale na pewno wypróbuję! Czad! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbowałam są rewelacyjne. Poleca nie tylko na imprezę

    OdpowiedzUsuń
  8. Proszę o informację ile sztuk Pani wyszło z tej porcji?
    Wyglądają rewelacyjnie :-)
    muszę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam! Hit imprezy, zjedzone co do jednego. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ile sztuk wychodzi z tego przepisu ?
    Bo planuje zrobić i nie wiem jakich proporcji użyć, żeby każdy miał okazję spróbować, bo wyglądają super ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam, czy zamiast suszonych drożdży można użyć świeżych? Jeśli tak to jaką ilość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, w Internecie są przeliczniki suche/świeże + ze świeżych robimy zaczyn:)

      Usuń
  12. Jakby ktoś jeszcze zastanawiał się ile wychodzi z takiej porcji, mi wyszło ok 25 bułeczek

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam. planuję zrobić takie hamburgerki na imprezę, ale podpowiedzcie, jak to ogarnąć "logistycznie" :-) Będzie dobrze, jeśli wcześniej upiekę bułeczki, zrobię kotleciki, a przed przyjściem gości wsadzę je na chwilę do piekarnika, żeby były ciepłe i dopiero poskładam z dodatkami?
    Czy może nie przeszkadza im, że nie będą ciepłe? (i wtedy przyszykować je w całości wcześniej?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podaję zimne, ale pomysł z podpieczeniem też jest dobry:)

      Usuń
  14. mam pytanie czy mogę te bułeczki upiec dzień wcześniej???nie zrobią się twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są na tyle małe, że polecam jednak upiec je w dniu podania, szybko robią się twarde.

      Usuń
  15. Czy zamiast masła można użyć margaryny ?,

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto na bułeczki nie chce rosnąć, minęło już 50minut...Co zrobić w takiej sytuacji? Upiec bułeczki pomimo tego, czy da się to uratować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie urosły, być może ciasto nie miało odpowiednio ciepło? Lub drożdże zostały "zabite" zbyt ciepłym mlekiem (musi być ciepłe/letnie).

      Jeśli ciasto ani drgnęło nie ryzykowałabym pieczenia:(

      Usuń
    2. A może wstawić miskę z ciastem do ciepłej wody?

      Usuń
    3. Nie próbowałam nigdy takiej metody. Jeśli w domu jest chłodno, ciasto wyrasta mi w uchylonym piekarniku ustawionym na minimalną temperaturę 40-50 stopni, może warto wypróbować ten sposób.

      Usuń
  17. Zrobiłam tak, jak Pani napisała, troszeczkę urosło ale nadal boję się, że przy pieczeniu nie urosną

    OdpowiedzUsuń
  18. Myślicie, że bułeczki można zrobić wcześniej i zamrozić, a w dniu imprezy rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że jak najbardziej tak:)

      Usuń
  19. Zrobiłam, były śliczne i pyszne. Docelowo miały być dla dziecięcej części gości, ale dorośli nie pozwolili wynieść wszystkiego pociechom :) Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że smakowały. U nas też zawsze robią furorę:)

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP