stycznia 18, 2016

Mini hamburgery - koreczki

Przedstawiam przekąskę, która najszybciej znika z imprezowego stołu. :-) Efektowne mini hamburgery przyciągają wzrok, uwagę gości i co ważne - smakują jak prawdziwe, duże hamburgery, z tą różnicą, że są na jeden kęs! Są dość pracochłonne, jednak z pewnością warto, bo efekt końcowy zachwyca.




2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżka masła
sezam

500 g mięsa mielonego
1 małe jajko
5 łyżek bułki tartej
5 ogórków kiszonych
sałata
musztarda
ketchup
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka 
olej

1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy.
3. Mięso mielone łączymy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Formujemy malutkie kotleciki o średnicy podobnej do upieczonych bułek. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
4. Sałatę i rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w plastry. Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą, po czym układamy kolejno: kotlecik, ketchup, ogórka, sałatę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy wykałaczką.







17 komentarzy:

  1. Ale świetne! ;) Na pewno spodobają się wszystkim gościom :) Zawsze tak jest, że małe to urocze i przyciąga najwięcej uwagi na stole.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, koreczki wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne! Muszę koniecznie wypróbować przy najbliższej okazji albo i bez okazji :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Czadowe! Robię na następną imprezę! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Patrząc na nie mam ochotę zorganizować jakąś imprezkę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że z takimi koreczkami jeszcze się nie spotkałem ale na pewno wypróbuję! Czad! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbowałam są rewelacyjne. Poleca nie tylko na imprezę

    OdpowiedzUsuń
  8. Proszę o informację ile sztuk Pani wyszło z tej porcji?
    Wyglądają rewelacyjnie :-)
    muszę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam! Hit imprezy, zjedzone co do jednego. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ile sztuk wychodzi z tego przepisu ?
    Bo planuje zrobić i nie wiem jakich proporcji użyć, żeby każdy miał okazję spróbować, bo wyglądają super ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi jakoś wyszło niecałe 50 sztuk :)

      Usuń
  11. Witam, czy zamiast suszonych drożdży można użyć świeżych? Jeśli tak to jaką ilość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, w Internecie są przeliczniki suche/świeże + ze świeżych robimy zaczyn:)

      Usuń
  12. Jakby ktoś jeszcze zastanawiał się ile wychodzi z takiej porcji, mi wyszło ok 25 bułeczek

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam. planuję zrobić takie hamburgerki na imprezę, ale podpowiedzcie, jak to ogarnąć "logistycznie" :-) Będzie dobrze, jeśli wcześniej upiekę bułeczki, zrobię kotleciki, a przed przyjściem gości wsadzę je na chwilę do piekarnika, żeby były ciepłe i dopiero poskładam z dodatkami?
    Czy może nie przeszkadza im, że nie będą ciepłe? (i wtedy przyszykować je w całości wcześniej?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podaję zimne, ale pomysł z podpieczeniem też jest dobry:)

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP