stycznia 27, 2016

Kruche babeczki z pastą szynkową

To mój kolejny pomysł na wykorzystanie zarówno kruchych babeczek jak i pasty szynkowej, bo jedno i drugie przewijało się już dotychczas w moim przekąskowym menu. Babeczki można nafaszerować dosłownie wszystkim, ja polecam wersje mięsne, bo takie nam bardziej smakują. :-) Warunkiem uzyskania smacznej pasty szynkowej jest dobrej jakości, wędzona szynka o wyraźnym smaku. 



Kruche babeczki:
2 szklanki  mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
250g margaryny
3 żółtka
1 łyżeczka soli

Pasta:
250g wędzonej szynki
2 ogórki konserwowe 
1 łyżeczka ostrej musztardy
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz

Dodatki:
1 słoik małych korniszonów
kiełki (u mnie cebuli)
6 pomidorków kokrajlowych
szczypiorek

1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.
2. Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze do dokładnego połączenia składników. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy.
3. Na każdą babeczkę wykładamy kolejno: czubatą łyżeczkę pasty, kiełki, korniszon, 2 plasterki pomidora, szczypiorek.  




2 komentarze:

  1. wyglądają świetnie :) idealny pomysł na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, w sam raz na domowe przyjęcie :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP