stycznia 06, 2016

Kruche babeczki z łososiem

Jestem absolutną fanką połączenia łososia i chrzanu, stąd zrodził się pomysł na taką przekąskę. :-) Żeby było szybciej, zamiast wypiekać kruche babeczki możemy kupić gotowe w sklepie choć ja jestem zwolenniczką robienia wszystkiego własnoręcznie. Przekąska idealna na imprezę, bo po nocy odstanej w lodówce jest równie smaczna.


Kruche babeczki:
2 szklanki  mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
250g margaryny
3 żółtka
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
400g kremowego serka typu Almette
4 łyżki ostrego chrzanu
200g wędzonego łososia w plastrach
100g kiełków
1 cytryna
3 łyżki sezamu
koperek 

1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.
2. Serek mieszamy z chrzanem. Łososia dzielimy na nieduże kawałki, cytrynę kroimy w plasterki a następnie ćwiartki. 
3. Serkiem napełniamy babeczki. Na każdą babeczkę układamy kolejno: kiełki, po kawałku łososia i cytryny. Dekorujemy koperkiem i posypujemy szczyptą sezamu.



3 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP