Pieczone pierogi są świetną przekąską. Można zrobić ich większą ilość i zaraz po ostygnięciu zamrozić. Rozmrożone smakują jak świeże, stanowią świetny dodatek do warzywnych zup a zabrane do pracy uszczęśliwią nas bardziej niż zwykłe kanapki. :-) Swój intensywny, żółty kolor meksykańskie pierożki zawdzięczają kurkumie dodanej do ciasta. Przyprawa neutralna w smaku apetycznie je zabarwiła. Polecam kurkumę od Przyprawy Świata Gdynia.
500 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
2 jajka
50 ml oleju
200 ml maślanki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kurkumy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia
1 łyżeczka soli
Farsz:
1 filet z kurczaka
1 puszka meksykańskiej mieszanki warzywnej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka ostra
olej
+ roztrzepane jajko, sezam
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.
2. Filet z kurczaka bardzo drobno kroimy, obsypujemy przyprawami, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Studzimy, mieszamy z odsączoną mieszanką meksykańską i koncentratem.
3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy po sporym kawałku i cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła, w środek których nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy jak pierogi.
świetne! chętnie wypróbuję przepis;) zapraszam na moje pierożki ze szpinakiem i pomidorami;pozdrawiam;
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/12/imprezowe-pierozki-ze-szpinakiem.html
Bardzo dziękuję za pomysł i przepis . Właśnie zrobiłam i są pyszne:)
OdpowiedzUsuń