stycznia 23, 2016

Pomidorowy kurczak z winem

To danie przypomina w smaku spaghetti choć z całą pewnością nim nie jest. ;-) Mięso  piersi kurczaka długo duszone w winie zyskuje wspaniałego aromatu. Jest miękkie, rozpływa się w ustach. Ważne by dobrać wino, które naprawdę nam smakuje (nie przypadkowe), bo całe danie zyskuje jego smak i aromat.
 

2 duże piersi z kurczaka
2 cebule
30 dag pieczarek
puszka pomidorów (400g)
3 ząbki czosnku
szklanka białego wytrawnego wina
2-3 łyżki mąki
olej, masło
sól, pieprz, papryka ostra, papryka ostra, zioła prowansalskie   

1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wkładamy do miski, dolewamy trochę oleju i dosypujemy przypraw: soli, pieprzu, obie papryki. Odstawiamy miskę z mięsem na około 30 minut do lodówki.
2. Kroimy cebulę w kostkę, następnie smażymy ją. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
3. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso i dalej smażymy do czasu, aż mięso będzie zarumienione.
4. Ścieramy pieczarki na dużych oczkach tarki. Dodajemy je do potrawy.
5. Pomidory z puszki wrzucamy do miski i ugniatamy je do gładkości. Gdy sok z pieczarek wyparuję dodajemy pomidory i zioła prowansalskie.
6. Chwilę gotujemy, po czym wlewamy pół szklanki wina. Całość gotujemy około 40minut. W trakcie gotowania dolewać po trochu pozostałe wino. Pod koniec duszenia resztę wina łączymy z 2-3 łyżkami mąki i wlewamy do potrawy, aby zgęstniała.



2 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP