stycznia 03, 2016

Bułki do hamburgerów z sezamem

Kolejne święto? Wszystkie sklepy zamknięte? Gdzie kupić świeże bułki? Wystarczy chwila czasu i chęci aby zrobić własne bułki. ;-) My wykorzystujemy je przede wszystkim kiedy produkujemy domowe hamburgery, ale na drugi dzień są równie pyszne i świetne na szybkie śniadanie w pracy.


680g mąki pszennej
200 ml wody

200 ml mleka
łyżeczka cukru
7g suchych drożdży
2 łyżki masła
szczypta soli

1 jajko
sezam

1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h.
2. Ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem.
3. Bułki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.


3 komentarze:

  1. bardzo lubie domowe pieczywo, a bułki na hamburgery są wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają idealnie! :) Mój Luby uwielbia burgery, od dawna się przymierzam, by upiec dla niego domowe bułki, ale coś nie moę się zebrać. Chyba wypróbuję Twój przepis, bo wyglądają naprawdę super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super, zrobię jutro, tylko ile to będzie drożdży świeżych?

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP