Kolejne święto? Wszystkie sklepy zamknięte? Gdzie kupić świeże bułki? Wystarczy chwila czasu i chęci aby zrobić własne bułki. ;-) My wykorzystujemy je przede wszystkim kiedy produkujemy domowe hamburgery, ale na drugi dzień są równie pyszne i świetne na szybkie śniadanie w pracy.
680g mąki pszennej
200 ml wody
200 ml mleka
200 ml wody
200 ml mleka
łyżeczka cukru
7g suchych drożdży
2 łyżki masła
szczypta soli
1 jajko
sezam
1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h.
2. Ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem.
3. Bułki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.
bardzo lubie domowe pieczywo, a bułki na hamburgery są wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie! :) Mój Luby uwielbia burgery, od dawna się przymierzam, by upiec dla niego domowe bułki, ale coś nie moę się zebrać. Chyba wypróbuję Twój przepis, bo wyglądają naprawdę super :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, zrobię jutro, tylko ile to będzie drożdży świeżych?
OdpowiedzUsuń