grudnia 12, 2015

Pasztet drobiowy na Boże Narodzenie

Po zrobieniu tego pasztetu jestem pewna - nie chcę już sklepowych odpowiedników. :-) Wyszedł naprawdę przepyszny, możemy go urozmaicać dodając dowolne dodatki, np. suszone owoce lub grzyby. Kolejny plus to znany skład - wiemy co mielimy a tym samym wiemy co jemy. Każdy powinien spróbować go choć raz. Pasztet można zamrozić, po rozmrożeniu jest równie pyszny i nie traci nic ze smaku.


(składniki na 4 pasztety - takie jak na zdjęciu)
1 cały kurczak
4 udka 
300g wątróbki drobiowej
4 duże marchewki
2 pietruszki
2 duże cebule
2 bułki kajzerki
2 jajka L
olej
6 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
sól, pieprz

1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy.
3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy. 
4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw.
5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką.
6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około 1h, w temperaturze 180 stopni.


4 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP