Piernik w nietypowym kształcie. Upiekłam go w formie do babki zamiast keksówki i tak oto powstała babka piernikowa. :-) Wilgotna i smaczny, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Ciasta z miodem (czyli tradycyjny piernik) potrzebują czasu by zmięknąć, to jest miękkie od razu. Upieczone dzień przed Świętami będzie doskonałe. Polecane dla kulinarnych leniuszków. ;-)
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
1 jajko
1 szklanka mleka
4 łyżki konfitury wiśniowej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 tabliczka czekolady
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
1 jajko
1 szklanka mleka
4 łyżki konfitury wiśniowej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 tabliczka czekolady
wiśnie kandyzowane
1. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
2. Masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem przez około 40 minut.
4. Polewamy rozpuszczoną czekolady. Układamy kandyzowane wiśnie.
Pomysł się liczy:) ciasto zmieniło kształt i bardzo zyskało, bo wygląda naprawdę pięknie:)
OdpowiedzUsuńŚwietna babeczka kochana i z pewnością pyszna :-)
OdpowiedzUsuń