grudnia 14, 2015

Babka kokosowa

Przepyszna babka kokosowa oprószona cukrem pudrem przypominającym bożonarodzeniowy śnieg. :-) Puszysta i lekka jak piórko, długo zachowuje świeżość. Kokosowy posmak jest delikatny, ale wyczuwalny. Jakoś tak pasuje mi do świątecznego klimatu, lubię kiedy Boże Narodzenie pachnie kokosem. ;-)


250g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wiórków kokosowych
cukier puder do dekoracji

1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kolejno: jajka, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i wiórki kokosowe. Miksujemy do połączenia składników.
2. Masę przelewamy do natłuszczonej formy, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
3. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.



3 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP