grudnia 15, 2015

Szybki piernik marchewkowy

Piernik dla spóźnialskich. Można przygotować go w kilka chwil a smakuje naprawdę dobrze i świetnie udaje piernik na miodzie. ;-) Dzięki marchewce jest wilgotny i zyskuje ciekawy, lekko pomarańczowy kolor. Mnie ujął, nie tylko łatwością przygotowania, ale i smakiem. Nie ma nic gorszego niż suche ciasto a to takie nie jest, nawet na drugi dzień.


1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki startej marchewki
3/4 szklanki cukru
4 jajka L
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
1 tabliczka mlecznej czekolady + dowolna posypka

1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. 
2. Jajka ubijamy z cukrem do napuszenia, dodajemy olej, stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Na koniec dodajemy marchewkę. 
3. Ciasto przekładamy do keksówki nasmarowanej tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP