Piernik dla spóźnialskich. Można przygotować go w kilka chwil a smakuje naprawdę dobrze i świetnie udaje piernik na miodzie. ;-) Dzięki marchewce jest wilgotny i zyskuje ciekawy, lekko pomarańczowy kolor. Mnie ujął, nie tylko łatwością przygotowania, ale i smakiem. Nie ma nic gorszego niż suche ciasto a to takie nie jest, nawet na drugi dzień.
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki startej marchewki
3/4 szklanki cukru
4 jajka L
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
1 tabliczka mlecznej czekolady + dowolna posypka
1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki.
2. Jajka ubijamy z cukrem do napuszenia, dodajemy olej, stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Na koniec dodajemy marchewkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.