grudnia 17, 2015

Babka keksowa

Każdy z nas zna keksa. Choć jak wspominałam, nie pojawiał się w moim domu nie pojawiał się tradycyjnie w Święta, postanowiłam to zmienić. :-) Tutaj w formie babki, choć receptura pozostała jak najbardziej tradycyjna, niewiele w niej zmieniłam. Jedynie jak we wszystkim, pożałowałam cukru, czyli dałam mniej. ;-) Doskonały wypiek by wczuć się w świąteczny klimat.


Babka:
3/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250g margaryny
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka L (osobno żółtka i białka)
400-500gkandyzowanych owoców, u mnie: 200g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100g skórki pomarańczowej, 100g wiśni kandyzowanych

Lukier:
200g cukru pudru
gorąca woda
100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania

1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy.
2. Kandyzowane owoce umieszczamy w misce dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone.
3. Do ostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników.
4. Do masy dodajemy pianę z białek i kandyzowane owoce. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej foremki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.
6. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową. 







4 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP