października 25, 2015

Grochówka na wędzonce

Kolejna z zup tradycyjnie serwowanych w polskich domach. :-) Pyszna grochówka. Przygotowana na wędzonce smakuje wyjątkowo, to smak, który poznałam u babci. Świetnie rozgrzewa i syci, zwłaszcza w te deszczowe, jesienne dni, które tak nam dokuczają. Zupa jest tak treściwa, że może z powodzeniem zastąpić drugie danie.



3 zkości scahabowes wędtzone lub kawałek wędzonki
1/4 kg grochu łuskanego
3 duże marchewki
3 ziemniaki
1 pietruszka
1/4 kawałka selera
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz

1. Kości gotujemy z 2 litrami wody, liściem laurowym, zielem angielskim przez około 30 minut. 
2. Po tym czasie dodajemy opłukany groch i potarkowaną marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw. 
3. Pod koniec gotowania wsypujemy majeranek. 

2 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP