Kolejna z zup tradycyjnie serwowanych w polskich domach. :-) Pyszna grochówka. Przygotowana na wędzonce smakuje wyjątkowo, to smak, który poznałam u babci. Świetnie rozgrzewa i syci, zwłaszcza w te deszczowe, jesienne dni, które tak nam dokuczają. Zupa jest tak treściwa, że może z powodzeniem zastąpić drugie danie.
3 zkości scahabowes wędtzone lub kawałek wędzonki
1/4 kg grochu łuskanego
3 duże marchewki
3 ziemniaki
1 pietruszka
1/4 kawałka selera
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
1. Kości gotujemy z 2 litrami wody, liściem laurowym, zielem angielskim przez około 30 minut.
2. Po tym czasie dodajemy opłukany groch i potarkowaną marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw.
3. Pod koniec gotowania wsypujemy majeranek.
Dawno nie robiłam, oj nabrałam na nią ochoty :-)
OdpowiedzUsuńNajlepszy na świecie klasyk wśród zup:)
OdpowiedzUsuń