września 19, 2015

Szaszłyki z mielonymi pulpetami

Szaszłyki to wdzięczny temat, bo na patyki można nadziać praktycznie każde mięso. Jak się okazuje - mielone również. ;-) Wystarczy dobrze je przyprawić i uformować niewielkie pulpeciki (duże nie utrzymają się na patyku). Tę propozycje polecam do przygotowania na grillu, ale wychodzą pyszne również upieczone w piekarniku. 


500g mięsa mielonego 
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
10 dużych pieczarek 
3 cebule 
czosnek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz

1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, formujemy kulki (nie mogą być zbyt duże, bo nie utrzymają się na patyku).
2. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w plastry, każdą pieczarkę na 4 części.
3. Na patyki nakładamy kolejno: pulpety, paprykę, cebulę, pieczarki, aż do końca patyka i do wyczerpania składników.
4. Szaszłyki grillujemy lub pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.




4 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają! Takich jeszcze nie robiłam ale bardzo mi się podobają więc szybko to zmienię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super szaszlyczki. Fajny pomysł kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł na odmianę w szaszłykach i super efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny pomysł na niebanalne szaszłyki! :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP