lipca 21, 2015

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Zapiekana papryka, po brzegi wypchana mięsem i ryżem doskonale syci podczas obiadu i wygląda świetnie na imprezowym stole, bo na zimno jest równie pyszna. :-) Choć papryka kojarzy się głównie z jesienią, my jemy ją przez cały rok, zawsze jest w lodówce by można było położyć ją na kanapki czy użyć do przygotowania obiadu. 


4 czerwone papryki
500g mięsa mielonego
4 ząbki czosnku
100g ryżu
2 duże cebule
6 łyżek koncentratu pomidorowego
200g żółtego sera
pieprz, sól, bazylia

1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Cebule smażymy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym oleju.
3.. Dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Smażymy do zarumienienia.
4. Na patelnię przekładamy ugotowany ryż, koncentrat i starty na tarce ser. Mieszamy.
5. Z papryk odkrawamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Papryki smarujemy olejem, napełniamy farszem, posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190 stopni.





4 komentarze:

  1. Pyszne danie! Ja również zawsze mam paprykę w lodówce - czasem wystarczy jej odrobina a potrawa od razu nabiera kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Dzisiaj też takie serwowałem na obiad, ale z chili con carne. Faszerowane papryki to super sprawa :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam faszerowaną paprykę z mięskiem :) Pyszności !

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP