lipca 07, 2015

Wieprzowina po chińsku z warzywami

Nie każdy przepada za chińskimi smakami, ale ich sympatycy na pewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z ryżem lub makaronem ryżowym. :-) To danie bardzo rozgrzewa i choć dzięki przewadze warzyw jest lekkie, nie polecam go na szczególnie upalne dni, bo aromatyczne przyprawy robią swoje.


300g łopatki lub szynki wieprzowej
400g mrożonej mieszanki chińskiej
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
przyprawa chińska
3 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
olej

1. Wieprzowinę kroimy w nieduże, bardzo cienkie kawałki. Obsypujemy obficie przyprawą chińską. Smażymy przez około 10 minut na rozgrzanym oleju.
2. Na patelnię dodajemy mieszankę chińską i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy do momentu wyparowania płynów. Dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę do smaku. 
3. Podajemy z ryżem.


4 komentarze:

  1. Twoja chińszczyzna to dla nas danie idealne:) Dużo warzyw i jeszcze więcej smaku:) Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie danie. Jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonale przyprawiona, pyszna wieprzowina :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP