Burgery są ostatnio bardzo popularne, zwłaszcza w burgerowniach, gdzie na talerzu dostajemy ogromną bułę z ogromnym kotletem. :-) Kiedy robię je w domu, staram się również sama piec bułki, ale nie zawsze pozwala na to czas. Burgery to również tak wdzięczny temat, że dzięki kilku prostym składnikom można całkowicie zmienić jego smak. :-) Sympatycy kuchni włoskiej na pewno zwrócą uwagę na moją dzisiejszą wersję, czyli burger po włosku.
1 bułka do hamburgerów
125g mięsa mielonego
1 garść mieszanki sałat
3 suszone pomidory
2 plasterki sera
3 plasterki cebuli
koncentrat pomidorowy
kilka listków świeżej bazylii
olej
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Bułkę podgrzewamy na patelni lub w mikrofalówce, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy koncentratem, Układamy kolejno: sałata, 1 plaster sera, kotlet, 1 plaster sera, suszone pomidory, cebulę. Pomiędzy warstwy układamy bazylię.
3. Całość przekłuwamy patyczkiem od szaszłyka, by burger zachował formę.
Ale narobiłaś mi ochoty na burgery:) Wygląda to przepysznie:) mniam
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje. Lubię tak czasami zjeść taką bułę :-)
OdpowiedzUsuńOj takiego to bym jadła! :D
OdpowiedzUsuńZjadłabym. Uwielbiam burgery.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Ostatnio też robiłam podobne są bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńMmm, takie burgery to rozumiem, pycha! :)
OdpowiedzUsuń