lipca 01, 2015

Burger po włosku

Burgery są ostatnio bardzo popularne, zwłaszcza w burgerowniach, gdzie na talerzu dostajemy ogromną bułę z ogromnym kotletem. :-) Kiedy robię je w domu, staram się również sama piec bułki, ale nie zawsze pozwala na to czas. Burgery to również tak wdzięczny temat, że dzięki kilku prostym składnikom można całkowicie zmienić jego smak. :-) Sympatycy kuchni włoskiej na pewno zwrócą uwagę na moją dzisiejszą wersję, czyli burger po włosku.



1 bułka do hamburgerów
125g mięsa mielonego
1 garść mieszanki sałat
3 suszone pomidory
2 plasterki sera
3 plasterki cebuli
koncentrat pomidorowy
kilka listków świeżej bazylii
olej
sól, pieprz, zioła prowansalskie

1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Bułkę podgrzewamy na patelni lub w mikrofalówce, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy koncentratem, Układamy kolejno: sałata, 1 plaster sera, kotlet, 1 plaster sera, suszone pomidory, cebulę. Pomiędzy warstwy układamy bazylię.
3. Całość przekłuwamy patyczkiem od szaszłyka, by burger zachował formę.



6 komentarzy:

  1. Ale narobiłaś mi ochoty na burgery:) Wygląda to przepysznie:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje. Lubię tak czasami zjeść taką bułę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj takiego to bym jadła! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym. Uwielbiam burgery.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda. Ostatnio też robiłam podobne są bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, takie burgery to rozumiem, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP