Kuchnia grecka jest jedną z moich ulubionych, uwielbiam robione w domu burgery, dlaczego by nie połączyć jednego i drugiego? :-) Dzięki greckim smakom burger zyskał nowego życia. Dużo w nim świeżych warzyw, jest lżejszy niż jego klasyczna wersja i na pewno dużo zdrowszy. Mięso ma smak typowych dla Grecji przypraw a całość swój niepowtarzalny charakter. :-)
125g mięsa mielonego
100ml sosu tzatziki
1 liść sałaty
3 plastry pomidora
3 plastry czerwonej cebuli
1 gruby plaster sera feta
6 plasterków świeżego ogórka
5 czarnych oliwek
ketchup
sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, tymianek, chilli
olej
1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku i chilii. Formujemy kształt kotleta i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy sosem tzatziki. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę.
Pięknie wygląda! Czuję że bardzo by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńO proszę jaki pyszny pomysł :-)
OdpowiedzUsuń