Sezon grillowy w pełni. Nie samym mięsem człowiek żyje, oprócz chlebka przyda się warzywny dodatek. :-) Pyszna i prosta sałatka ze świeżych warzyw. Ziołowo-jogurtowy sos z wyraźnym posmakiem czosnku dopełnia całości. Nie wymaga dużo czasu, pracy ani wymyślnych składników - kupimy je w każdym pobliskim sklepie. Często podaję ją do również obiadu.
2 pomidory
3-4 ogórki gruntowe
1/2 pęczka koperku
1 mała cebula
1 opakowanie sera feta
Sos:
200ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
po szczypcie: soli, pieprzu, majeranku, bazylii, słodkiej papryki, ostrej papryki, estragonu
1. Pomidory obieramy, kroimy w kostkę. Ogórka kroimy w półplastry, koperek i cebulę siekamy. Ser feta kroimy w dość grubą kostkę. Wszystko wraz z mieszanką sałat przekładamy do miski.
2. Przygotowujemy sos: przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z jogurtem naturalnym. Próbujemy i ewentualnie dodajemy przypraw do uzyskania intensywnego aromatu ziół.
Bardzo lubię takie sałatki :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńświetna do mięs :)
OdpowiedzUsuń