czerwca 04, 2015

Sałartka grillowa - do grilla i nie tylko

Sezon grillowy w pełni. Nie samym mięsem człowiek żyje, oprócz chlebka przyda się warzywny dodatek. :-) Pyszna i prosta sałatka ze świeżych warzyw. Ziołowo-jogurtowy sos z wyraźnym posmakiem czosnku dopełnia całości.  Nie wymaga dużo czasu, pracy ani wymyślnych składników - kupimy je w każdym pobliskim sklepie. Często podaję ją do również obiadu. 


1 opakowanie mieszanki sałat
2 pomidory
3-4 ogórki gruntowe
1/2 pęczka koperku
1 mała cebula
1 opakowanie sera feta

Sos:
200ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
po szczypcie: soli, pieprzu, majeranku, bazylii, słodkiej papryki, ostrej papryki, estragonu

1. Pomidory obieramy, kroimy w kostkę. Ogórka kroimy w półplastry, koperek i cebulę siekamy. Ser feta kroimy w dość grubą kostkę. Wszystko wraz z mieszanką sałat przekładamy do miski.
2. Przygotowujemy sos: przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z jogurtem naturalnym. Próbujemy i ewentualnie dodajemy przypraw do uzyskania intensywnego aromatu ziół.
3. Sos przelewamy do reszty składników. Mieszamy, chłodzimy przez minimum godzinę.




2 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP