czerwca 29, 2015

Kotlety mielone z pesto i pestkami dyni

Bardzo lubię suszone pomidory i przygotowane z nich pesto. Często mam je w lodówce i wykorzystuję jako smarowidło do kanapek. Tym razem znalazło swoje zastosowanie w kotletach mielonych a dodatek pestek dyni nadał im wyjątkowego i dość oryginalnego charakteru. Mięso o posmaku suszonych pomidorów okazało się strzałem w dziesiątkę, na pewno powtórzę taki obiad jeszcze nie raz. :-) Dodatkiem do kotletów mielonych była fasolka szparagowa i ekologiczny kuskus orkiszowy Symbio.





400g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
50g ekologicznych pestek dyni Symbio + garść do posypania
15 pomidorów suszonych w oleju 
10 listków świeżej bazylii
sól, pieprz

1. Robimy pesto: pestki dynii miksujemy w blenderze, dodajemy suszone pomidory, liście bazylii, sól i pieprz.
2. Do mięsa mielonego dodajemy jako, bułkę tartą, przygotowane pesto, sól, pieprz. Formujemy kotlety, obtaczamy w pestkach dyni. 
3. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. 



5 komentarzy:

  1. Z daleka wyglądają jak bułeczki z pestkami dyni ;) Fajny pomysł z tymi suszonymi pomidorami i bazylią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają. Świetny obiadek kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam podobne z pestkami słonecznika, teraz muszę wypróbować wersję z dynią :) Wielki plus za to, że są pieczone a nie smażone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj nie, takim mielonym mówimy nie..

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP