czerwca 14, 2015

Karkówka pieczona w piekarniku (miodowo-musztardowa)

Na karkówkę długo namawiać nas nie trzeba. ;-) Za każdym razem staram się przyrządzać ją w innej wersji, choć mam kilka ulubionych przepisów, do których wracam. Klasyczna wersja w miodowo-musztardowej marynacie na pewno się do nich zalicza. Mięso jest kruche, soczyste a słodko-wytrawny smak doskonale do niego pasuje. Trzeba pamiętać o tym by wybrać dobrej jakości musztardę, wtedy obiad na pewno będzie udany. 


400g karkówki 
3 łyżki miodu
6 łyżek musztardy, u mnie kremska od Społem Kielce
3 duże cebule 
sól, pieprz

1. Cebulę kroimy w krążki, zasypujemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy i zostawiamy na 20 minut. Miód i musztardę mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.
2. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy cienko. Posypujemy solą i pieprzem, obficie nacieramy przygotowaną marynatą. 
3. Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian z cebulą. Powinny wyjść nam po 2 warstwy, górną powinna stanowić cebula.
4. Pieczemy przez około 2h w temperaturze 180 stopni.




12 komentarzy:

  1. O jakie pyszności :) Fantastyczne danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale i pewnie wielbiciele mięsa od razu by się na nią rzucili :), ja jednak za nią nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja :-) takie mięsko musi być bardzo aromatyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za karkówką, ale jestem pewna, że musztardowa marynata świetnie pasuje też do innych rodzajów mięsiwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio bardzo polubiłam połączenie musztardy i miodu, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne danie właśnie skończyliśmy jeść.
    Mięsko bardzo soczyste, delikatnie wyczuwalny smak musztardy. Polecamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz. :-)
      Cieszę się, że smakowało. :-)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Zamierzam zrobić w środę na obiad. Czy mięso nie powinno w tej marynacie poleżeć przez noc? I czy można je piec w rękawie? I naprawdę trzeba piec aż dwie godziny? Wydaje mi się, że trochę długo coś. Będę wdzięczna za porady :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W marynacie im dłużej tym lepiej:) Może leżeć przez całą noc.
      Dwie godziny jak na karkówkę to w sam raz - pieczona krócej będzie twarda.
      Pozdrawiam i powodzenia:)

      Usuń
    2. Ok, dam znać, jak wyszła :) A lepiej w rękawie czy bez?

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP