maja 05, 2015

Zapiekanki z pieczarkami i serem, rodem z PRLu

Ten smak zna każdy. Kiedyś takie zapiekanki można było kupić w wielu miejscach, głównie w małych, ulicznych budkach. Dziś również są spotykane, ale wolę robić je w domu, bo jakość tych kupnych pozostawia wiele do życzenia. Nakład pracy i finansów jest mały a efekt bardzo przyjemny. Starsza część smakujących stwierdziła, że są dokładnie takie jak sprzedawane w PRLu. ;-)


2 długie bagietki
350g pieczarek
150g żółtego sera
keczup do posmarowania, u mnie pikantny od Fanex

1. Bagietki kroimy na pół i przekrajamy. Środek każdej z części dociskamy by zrobić miejsce na farsz. Smarujemy keczupem.
2. Ser i pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy razem i posypujemy obficie bagietki.
3. Bagietki układamy na blaszce i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Przed podaniem polewamy keczupem ulubionym sosem.




8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zapiekanki, chrupiąca bułka, ciągnący ser... u nas w tamtych czasach takich zapiekanek nie było, chyba nikt nie wpadł na pomysł, ale później posmakowały mnie od pierwszego kęsa;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj lubię takie zapiekanki, mimo że do najzdrowszych nie należą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mało jest miejsc gdzie można takie zapiekanki kupić niestety :/
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Hah, zapiekanki najlepsze pod słońcem! :p

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie w domu każde je lubi :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP