maja 04, 2015

Pieczone kotlety mielone ze szpinakiem i serem feta

Bardziej lubię kotlety pieczone niż smażone i właściwie tylko w takiej wersji je jadamy. :-) Nadmiar tłuszczu wycieka i zostaje na papierze do pieczenia a kotlety mimo to są miękkie i soczyste. Ser feta i szpinak to dobrze znane, klasyczne połączenie, którym postanowiłam urozmaicić "zwyczajne" mielone kotlety. W połączeniu z kaszą jaglaną i kalafiorem otrzymujemy pyszne, zdrowe i dietetyczne danie obiadowe. Z całego serca polecam. :-)


500g mięsa mielonego
1/2 kostki sera feta
garść świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 średnia czerwona cebula
1 jajko
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, sos tabasco

1. Ser feta kroimy w kostkę. Szpinak i cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. 
2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i 3 kroplami sosu tabasco.
3. Formujemy kule dowolnej wielkości, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, przez 25-30 minut.



5 komentarzy:

  1. Pyszne i kolorowe kotleciki. Lubię takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj z chęcią bym je teraz zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam kotlety mielone z piekarnika. Robię różne zestawy, ale na taki nie wpadłam. Bardzo ciekawy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, pieczonych jeszcze nie jadłam, czas to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam. Uwielbiam kotlety mielone.
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP