Prostszych w wykonaniu rogalików nie znajdziemy chyba w całym Internecie. ;-) Przedstawiam bardzo popularne rogaliki trzyskładnikowe. Nazwa dotyczy ciasta, na które składają się tylko trzy produktu. Do tego trzeba dodać nadzienie, opcjonalnie cukier puder do posypania i mamy gotowe słodkości. Ciasto jest bardzo plastyczne, dlatego nie licząc czasu chłodzenia, robi się je szybko. A smak? Marmolada przepyszna, ciasto całkiem ok, jadałam lepsze, ale i te znalazły swoich amatorów, którzy nie poprzestali na jednej sztuce. ;-)
250g zimnej margaryny
1 szklanka kwaśnej śmietany 12-18%
3 szklanki mąki
marmolada, u mnie od Orzech
cukier puder
1. Margarynę siekamy, przekładamy do miski wraz z mąką i śmietaną. Zagniatamy na gładkie ciasto.
2. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1h.
3. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na szerszą część trójkątów kładziemy po 1 łyżeczce marmolady i zwijamy w rogaliki.
4. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Mniam! Uwielbiam takie ;)!
OdpowiedzUsuńSuper te rogaliki. Takich jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńMasz rację - prostszych nie ma a efekt super!:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne są, nam bardzo smakowały a marmolada od Orzecha pasuje idealnie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam je! niezwykle proste i z dostępnych składników, a tak pyszne! u mnie zazwyczaj ciasto twarogowe (zamiast śmietany), co nie zmienia faktu, że są to najlepsze rogaliki ever;)
OdpowiedzUsuńPiękne rogaliki, wyglądają jak kupne :) choć Twoje sto razy lepsze bo domowe :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie :) Przepis jest genialny bo składniki każdy ma w domu i gdy tylko najdzie ochota można je szybko zrobić.
OdpowiedzUsuń