maja 07, 2015

Rogaliki trzyskładnikowe

Prostszych w wykonaniu rogalików nie znajdziemy chyba w całym Internecie. ;-) Przedstawiam bardzo popularne rogaliki trzyskładnikowe. Nazwa dotyczy ciasta, na które składają się tylko trzy produktu. Do tego trzeba dodać nadzienie, opcjonalnie cukier puder do posypania i mamy gotowe słodkości. Ciasto jest bardzo plastyczne, dlatego nie licząc czasu chłodzenia, robi się je szybko. A smak? Marmolada przepyszna, ciasto całkiem ok, jadałam lepsze, ale i te znalazły swoich amatorów, którzy nie poprzestali na jednej sztuce. ;-)


250g zimnej margaryny
1 szklanka kwaśnej śmietany 12-18%
3 szklanki mąki
marmolada, u mnie od Orzech
cukier puder

1. Margarynę siekamy, przekładamy do miski wraz z mąką i śmietaną. Zagniatamy na gładkie ciasto. 
2. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1h.
3. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na szerszą część trójkątów kładziemy po 1 łyżeczce marmolady i zwijamy w rogaliki.
4. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.






7 komentarzy:

  1. Super te rogaliki. Takich jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację - prostszych nie ma a efekt super!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne są, nam bardzo smakowały a marmolada od Orzecha pasuje idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam je! niezwykle proste i z dostępnych składników, a tak pyszne! u mnie zazwyczaj ciasto twarogowe (zamiast śmietany), co nie zmienia faktu, że są to najlepsze rogaliki ever;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne rogaliki, wyglądają jak kupne :) choć Twoje sto razy lepsze bo domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają mega apetycznie :) Przepis jest genialny bo składniki każdy ma w domu i gdy tylko najdzie ochota można je szybko zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP