maja 08, 2015

Schab pieczony w piekarniku - kebabowy

Bardzo lubię smak przyprawy kebab-gyros. Bardzo chętnie i dość często używam jej w kuchni. :-) Najlepiej smakuje z pieczonym mięsem. Tym razem towarzyszyła pysznym, soczystym kawałkom schabu. Dodając do dania frytki i surówkę otrzymałam bardzo smaczny obiad, który praktycznie zrobił się sam, bo ziemniaki upiekłam wraz ze schabem.


400g schabu
2 duże czerwone cebule
przyprawa gyros
2 łyżki majonezu
4 łyżki keczupu
sól, pieprz

1. Schab myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy cienko tak jak na kotlety schabowe. Obsypujemy przyprawą gyros. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2. Cebulę kroimy w plastry lub półplastry. Podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju (dzięki temu po upieczeniu cebula będzie miękka).
3. Przygotowujemy sos: keczup mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i obficie pieprzem.
4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko sosem. Układamy plastry schabu, ponownie smarujemy sosem, wykładamy cebulę. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna znaleźć się warstwa sosu i cebula.
5. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę.



17 komentarzy:

  1. Pięknie upieczone mięso, ziemniaki, do tego suróweczka - to przecież obiad idealny...mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja :-) zjadłabym ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to niesamowicie smacznie :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka smaczna wersja schabu, nie jadłam takiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na pyszny, niebanalny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie zaprezentowane i smakowite danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dziś zrobiliśmy na obiad SUPER !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieknie wyglada ale czy mieso nie jest suche

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy przede wszystkim od jakości mięsa. Ja kupuję je jednym sprawdzonym miejscu (osiedlowy mięsny), schab zawsze jest miękki i soczysty:)

      Usuń
  10. Wypróbowane, przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieczemy pod przykryciem, czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam bez przykrycia. Można przykryć i odkryć na 15-20 minut przed końcem pieczenia.

      Usuń
  12. Wyglada super ! ale o co chodzi z tymi warstwami ? Każda warstwa , czyli kazdy kawalek schabu osobno ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP