Bardzo lubię smak przyprawy kebab-gyros. Bardzo chętnie i dość często używam jej w kuchni. :-) Najlepiej smakuje z pieczonym mięsem. Tym razem towarzyszyła pysznym, soczystym kawałkom schabu. Dodając do dania frytki i surówkę otrzymałam bardzo smaczny obiad, który praktycznie zrobił się sam, bo ziemniaki upiekłam wraz ze schabem.
400g schabu
2 duże czerwone cebule
przyprawa gyros
2 łyżki majonezu
4 łyżki keczupu
sól, pieprz
1. Schab myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy cienko tak jak na kotlety schabowe. Obsypujemy przyprawą gyros. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2. Cebulę kroimy w plastry lub półplastry. Podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju (dzięki temu po upieczeniu cebula będzie miękka).
3. Przygotowujemy sos: keczup mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i obficie pieprzem.
4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko sosem. Układamy plastry schabu, ponownie smarujemy sosem, wykładamy cebulę. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna znaleźć się warstwa sosu i cebula.
5. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę.
2 duże czerwone cebule
przyprawa gyros
2 łyżki majonezu
4 łyżki keczupu
sól, pieprz
1. Schab myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy cienko tak jak na kotlety schabowe. Obsypujemy przyprawą gyros. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2. Cebulę kroimy w plastry lub półplastry. Podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju (dzięki temu po upieczeniu cebula będzie miękka).
3. Przygotowujemy sos: keczup mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i obficie pieprzem.
4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko sosem. Układamy plastry schabu, ponownie smarujemy sosem, wykładamy cebulę. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna znaleźć się warstwa sosu i cebula.
5. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę.
Pięknie upieczone mięso, ziemniaki, do tego suróweczka - to przecież obiad idealny...mniam:)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :-) zjadłabym ze smakiem :-)
OdpowiedzUsuńWygląda to niesamowicie smacznie :)!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńWygląda przenadzwyczajnie :)
OdpowiedzUsuńJaka smaczna wersja schabu, nie jadłam takiej :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszny, niebanalny obiad :)
OdpowiedzUsuńPięknie zaprezentowane i smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńdziś zrobiliśmy na obiad SUPER !!!
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada ale czy mieso nie jest suche
OdpowiedzUsuńWszystko zależy przede wszystkim od jakości mięsa. Ja kupuję je jednym sprawdzonym miejscu (osiedlowy mięsny), schab zawsze jest miękki i soczysty:)
UsuńDzisiaj na obiad robię :)
OdpowiedzUsuńWypróbowane, przepyszne.
OdpowiedzUsuńPieczemy pod przykryciem, czy bez?
OdpowiedzUsuńPiekłam bez przykrycia. Można przykryć i odkryć na 15-20 minut przed końcem pieczenia.
UsuńWyglada super ! ale o co chodzi z tymi warstwami ? Każda warstwa , czyli kazdy kawalek schabu osobno ?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńnie przepadam za mięsem, schabu wręcz nie lubię ale ten jest ŚWIETNY w 100% będę robić go często
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam wg tego przepisu schab jest przepyszny! podałam go z ryżem i surówką z pekinki - warty polecenia
OdpowiedzUsuń