Nie ma nic lepszego na ciepłe dni, jak chłodnik prosto z lodówki. :-) Dzisiejsza propozycja ma smak groszku, z wyraźną nutą mięty. Połączenie popularne, ale nie nudne. Nie należy żałować mięty, musi być wyczuwalna już przy pierwszej łyżce. Groszek nie należy do najlżej strawnych produktów, ale chłodnik wydaje się być naprawdę lekki i orzeźwiający. Na pewno powtórzę go podczas letnich upałów. :-)
1 puszka groszku
20 listków świeżej mięty
3/4 szklanki maślanki
sól, pieprz
1. Zawartość puszki (wraz z wodą) przekładamy do miski blendera. Dodajemy listki mięty. Miksujemy do dokładnego rozdrobnienia składników.
2. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy maślankę.
Wspaniała propozycja na lato :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam groszek konserwowy ale nie pomyślałam, żeby zrobić z niego zupę :) Super!
OdpowiedzUsuńPrzyozdobiłas pięknie tą zupę, groszki wygladają jak kropeczki na materiale. śliczne:)
OdpowiedzUsuń