maja 20, 2015

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Babeczki czy też muffinki z rabarbarem i kruszonką urosły już do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil.


1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego 

1 łodyga rabarbaru

Kruszonka:
80 g mąki
40 g zimnego masła
40 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

1. Na początku robimy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą i odstawiamy do lodówki. 
2. Rabarbar kroimy na malutkie kawałki.
3. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. W osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre (jajko, olej i mleko). Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.
4. Masę wykładamy do foremek na muffinki. Na wierzch każdej babeczki wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. 




 

13 komentarzy:

  1. Wspaniałe. Lubię bardzo połączenie rabarbaru i truskawek w słodkościach :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają uroczo i to połączenie - rabarbar, kruszonka...pyszota:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super propozycja :) Z wielką chęcią bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rabarbar i kruszonka na bogato! mniam! o tej porze rabarbar świetnie się sprawdza w wypiekach, później odchodzi na drugi plan, gdy pojawiają się truskawki.Warto więc cieszyć się jego wiosennym smakiem;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę jedną :)
    Uwielbiam takie babeczki, są pyszne no i jeszcze na kruszonka na tym rabarbarze pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  7. 180 z termoobiegiem czy bez? Ja mam tylko opcje gorna grzalka lub termoobieg.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekłam bez termoobiegu, grzanie góra-dół.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wychodzą przepyszne! Piekę je już kolejny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wychodzą przepyszne! Piekę je już kolejny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dobre, ale polecam dodać 2 łodygi rabarbaru - będzie bardziej wyczuwalny :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP