Babeczki czy też muffinki z rabarbarem i kruszonką urosły już do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil.
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łodyga rabarbaru
Kruszonka:
80 g mąki
40 g zimnego masła
40 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1. Na początku robimy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.
2. Rabarbar kroimy na malutkie kawałki.
3.
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. W
osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre (jajko, olej i mleko). Do
składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką
tylko do połączenia składników.
4. Masę wykładamy do foremek na muffinki. Na wierzch każdej babeczki wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
Wspaniałe. Lubię bardzo połączenie rabarbaru i truskawek w słodkościach :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! *.*
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo i to połączenie - rabarbar, kruszonka...pyszota:)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja :) Z wielką chęcią bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńRabarbar i kruszonka na bogato! mniam! o tej porze rabarbar świetnie się sprawdza w wypiekach, później odchodzi na drugi plan, gdy pojawiają się truskawki.Warto więc cieszyć się jego wiosennym smakiem;)
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie babeczki, są pyszne no i jeszcze na kruszonka na tym rabarbarze pychotka.
180 z termoobiegiem czy bez? Ja mam tylko opcje gorna grzalka lub termoobieg.
OdpowiedzUsuńPiekłam bez termoobiegu, grzanie góra-dół.
OdpowiedzUsuńUrocze ;)
OdpowiedzUsuńWychodzą przepyszne! Piekę je już kolejny weekend :)
OdpowiedzUsuńWychodzą przepyszne! Piekę je już kolejny weekend :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakują:) Pozdrawiam!
UsuńBardzo dobre, ale polecam dodać 2 łodygi rabarbaru - będzie bardziej wyczuwalny :)
OdpowiedzUsuń