maja 21, 2015

Pasja jajeczna ze szpinakiem

Przyciąga wzrok, prawda? :-) Piękny, zielony kolor sprawia, że aż chce się ją jeść. Nie zawsze mamy ochotę na ser czy wędlinę do kanapki. To właśnie wtedy z pomocą spieszą nam wszelkiego rodzaju jajeczne pasty a dziś prezentuję przepis na jedną z moich ulubionych. Zasmakuje każdemu wielbicielowi szpinaku i sprawi, że kanapki nie będą nudne. ;-) Do pasty dodałam bardzo smaczny, wyrazisty w smaku Majonez Kielecki.


1 pęczek świeżego szpinaku (poza sezonem 400g mrożonego)
1 duża cebula 
3 ząbki czosnku
5 jajek L
4 łyżki majonezu, u mnie Majonez Kielecki
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku

1. Cebulę kroimy w kostkę, ze szpinaku odcinamy twarde łodygi, liście siekamy. 
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do wyparowania wody. Studzimy.
3. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy.
4. Do misy blendera przekładamy jajka, szpinak z cebulą, majonez. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku, chłodzimy w lodówce.





"Czas na szpinak 5!"

9 komentarzy:

  1. Piękny kolor. Z pewnością pasta jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasty jajeczne już robiam, ale ze szpinakiem jeszcze nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne rozwiązanie, gdy nie mamy ochoty na mięso:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pastę jajeczną! Ciekawa propozycja z tym szpinakiem, takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj przyciąga, przyciąga :) Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Intrygująca! Nigdy nie próbowałem takiego cuda :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP