maja 19, 2015

Chłodnik z botwinką

Po kolejnym przygotowanym chłodniku wiem, że w okresie wiosenno-letnim często będę je robić. :-) Ważne jest by nie podawać ich od razu po przygotowaniu a przed tym schłodzić w lodówce - w tym czasie warzywa puszczają soki i smak jest zupełnie inny, lepszy. W przypadku chłodnika z botwinką najpierw zaskoczył mnie piękny kolor a później smak. Dodatek jajka jest wręcz obowiązkowy. :-)


1 pęczek botwinki
2-3 ogórki gruntowe
1 pęczek rzodkiewki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku 
1 litr maślanki
sól, pieprz

1. Z botwinki odcinamy łodygi. Liście i buraki gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Buraczki obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki. Liście drobno kroimy.
2. Ogórki obieramy i wraz z rzodkiewką ścieramy na grubych oczkach tarki. Koperek i szczypior drobno siekamy. 
3. Przygotowane warzywa zalewamy maślanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce minimum 2h. Podajemy z jajkiem. 





10 komentarzy:

  1. Idealny na dzisiejsze upały. W połączeniu z jajkiem pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. chłodnik jak malowany!
    dawno nie gotowałam, czekałam na botwinkę, ale już jest, więc muszę też zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i ten przepiękny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka cieknie. Dzisiaj dostałam świeżutkie warzywa od taty z ogrodu i biorę się za chłodnik :) Czy dla dzieci zamiast maślanki może być np. jogurt naturalny ? :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP